Кошик

Поки ми спимо

Якість і кількість сну дуже впливає на стан шкіри. Коли говорять про те, що після безсонної ночі людина має «пом'ятий», «несвіжий» вигляд, мається на увазі її обличчя, а якщо точніше, то шкіра. На ній погано позначається навіть одна безсонна ніч, а постійне недосипання загрожує катастрофічними наслідками. Що відбувається в шкірному покриві під час сну? Чому він так сильно реагує на його нестачу? Чи можна компенсувати поганий сон хорошим доглядом? Як правильно доглядати за шкірою під час сну? Дізнаймося більше про це.

Поки ми спимо

Чому сон такий важливий для шкіри

Під час глибокого нічного сну, поки нервова система відпочиває, в організмі відбувається багато процесів. Це можна описати як дрібний ремонт, усунення незначних неполадок, що накопичилися за день. Якщо сон порушений, «ремонтний» механізм не справляється з усіма дрібними недоліками, через що вони накопичуються, поступово переходячи з дрібних до великих. Страждають всі органи та системи, і насамперед ендокринна (гормональна). Її стан впливає на епідерміс безпосереднім чином — згадаємо про пубертатні шкірні проблеми, пов'язані з гормональною перебудовою організму.

Речовина, яка забезпечує щільність епідермісу — білок колаген. За умови його достатньої кількості шкіра пружна та підтягнута. Коли кількість колагену зменшується (це відбувається з віком), шкірний покрив втрачає пружність, стає стоншеним, починає провисати та збиратися в зморшки. Колаген виробляється лише під час нічного сну. Нестача відпочинку вночі порушує синтез, тому люди, які хронічно недосипають, старші на вигляд. Випускають багато косметичних засобів, що містять колаген, але він значно менше засвоюється шкірою і не замінює власний колаген організму.

Циркадні ритми шкіри

У 2017 році Нобелівську премію з фізіології та медицини присудили трьом американським вченим за відкриття циркадних ритмів. Цим терміном позначаються циклічні добові ритми, відповідно до яких функціонує організм людини. Циркадним ритмам підкоряються всі життєві процеси, функціонування всіх органів, зокрема і найбільшого органу — шкіри. Живучи відповідно до природних ритмів, людина забезпечує найбільш сприятливі умови для того, щоб його організм працював точно та злагоджено.

Циркадні ритми шкіри

Циркадні ритми мають такий вигляд:

  • 5.00 – 7.30 — швидкість обмінних процесів у шкірі знижується, поділ клітин уповільнюється (у цей період марно використовувати живильні креми);
  • 8.00 – 10.30 — посилюється кровообіг, прискорюються обмінні процеси, підвищується тонус судин (сприятливий час для спа-процедур);
  • 10.30 – 13.00 — активна робота сальних залоз, максимальне вироблення шкірного жиру (шкіра найбільш захищена в цей період);
  • 13.00 – 15.00 — поступове зниження судинного тонусу, зменшення тургору шкіри;
  • 15.00 - 17.00 — зниження активності біологічних процесів (засоби з біологічно активними компонентами малоефективні);
  • 17.00 – 20.00 — другий добовий пік активності обмінних процесів у шкірі (сприятливий час для спа-процедур);
  • 20.00 – 22.00 — час виведення зі шкіри токсинів (сприятливий період для очищення шкіри);
  • 22.00 – 5.00 — шкіра відновлюється, це період посиленого ділення клітин шкіри (нанесення на шкірний покрив біологічно активні засоби можуть допомогти регенерації).
  • Знання циркадних ритмів епідермісу дає змогу зробити догляд за ним максимально ефективним.

Догляд за шкірою вночі

З 20.00 до 22.00 через шкіру виводяться токсини, що накопичилися за день, тому доречно у цей період проводити процедури, що очищають шкіру, а перед сном можна нанести живильний крем. Оптимальний час для того, щоб лягти спати, це 22 година. Вважається, що одна година нічного сну до півночі за своєю якістю прирівнюється до двох години сну після опівночі.

Яке з тверджень правильне — вночі шкіра має відпочивати або необхідно доглядати за шкірою вночі? Правильне і те, й інше. Коли говорять про потребу нічного відпочинку для шкірного покриву, мається на увазі відпочинок від декоративної косметики.

Догляд за шкірою вночі

Правильно підібраний нічний крем для обличчя, що сприяє регенерації, матиме велику ефективність і допоможе відновлювальним процесам. Перед нанесенням крему рекомендовано використовувати сироватки для обличчя, збагачені активними компонентами. Тут важливо зазначити, що відновні процеси в шкірі запустяться повною мірою за умови, що вночі людина спить.

Чи можна компенсувати нестачу сну косметичними засобами або процедурами? На жаль, ні. Найякісніша та найдорожча косметика не відшкодує шкірі втрати від нестачі сну, тому на питання, що краще для шкіри: недосипання і чудовий догляд або повноцінний сон і умивання, лікарі відповідають, що другий варіант кращий. Але оптимальні умови для шкіри — звичайно ж, повноцінний сон і якісний догляд за допомогою ефективних засобів.

Циркадні ритми шкіри
Попередня статтяШкіра з куперозом: комплексний підхід до розв’язання проблеми
Наступна статтяСтрашенно красиво: BROCARD Niche Bar відсвяткував Хелловін