Кошик

Поради лікаря: все про масаж обличчя

Поради лікаря: все про масаж обличчя

Масаж — один із найдавніших методів лікування, користь якого доведена науково. Він є механічним впливом на поверхневі тканини, який безпосередньо або рефлекторно через нервові закінчення стимулює місцевий кровообіг, обмінні процеси, покращує відтік лімфи. Масаж обличчя сприяє живленню шкіри та підшкірних тканин, підвищенню їхньої пружності, усуненню набряклості, уповільненню старіння і зменшенню його видимих ознак. Така косметична процедура цілюще впливає на весь організм, сприяє глибокому розслабленню, нормалізації кров'яного тиску, та навіть допомагає позбутися головного болю. Існують різні види масажу обличчя, але всі вони мають одну мету — поліпшення зовнішнього вигляду через оздоровлення поверхневих тканин.

Загальні правила проведення масажу

Попри простоту, масаж, особливо масаж обличчя, потребує правильного підходу та дотримання техніки, в іншому разі можна отримати зворотний результат — розтягнуту шкіру, травмовані мікросудини та інші неприємності. Щоб цього уникнути, слід дотримуватися загальних правил:

  1. Обов'язково зважати на протипоказання (запалення, акне, купероз, інфекційні захворювання, порушення цілісності шкірного покриву, алергічні шкірні прояви тощо).
  2. Проводити масаж у комфортних умовах, зокрема температурних, що необхідно для розслаблення м'язів обличчя.
  3. Очищати шкіру обличчя перед початком процедури.
  4. Виконувати масажні рухи по масажних лініях (лініях найменшого натягу шкіри).

Масаж дає змогу отримати зміни тоді, коли проводиться регулярно, курсами. Разова процедура, навіть дуже якісна й успішна, не забезпечить навіть трохи довгострокового результату.

Класичний масаж обличчя

Класичний масаж обличчя

Найпростіший і найпоширеніший вид. Застосовується для поліпшення кольору обличчя, підвищення пружності шкіри, усунення набряків. За умови регулярного виконання допомагає уповільнити ознаки старіння, запобігти утворенню зморшок і провисанню шкіри. Основні рухи — дбайливі розтирання, розминання та погладжування кінчиками пальців. Рекомендовано використовувати масажний крем для обличчя або олію.

Після навчання правильній техніці можна проводити самомасаж, його ефективність не менш висока.

Пластичний масаж обличчя

Пластичний масаж обличчя

Такий масаж ще називають скульптурним, або міофасціальним. Щоб зрозуміти його суть, нагадаємо будову обличчя. Під шкірою міститься жирова клітковина, під клітковиною — м'язи та фасції. Фасціями називають листи сполучної тканини, які відокремлюють м'язи від інших тканин і один від одного. Так, міофасціальний масаж обличчя впливає не лише на поверхневі, а й на глибокі тканини. М'язи та фасції формують структуру обличчя, саме порушення в глибоких тканинах спричиняють найбільш виражені зовнішні ознаки старіння, тому правильний вплив на них має виражений антивіковий ефект, який можна порівняти з хірургічним підтягуванням обличчя.

Пластичний масаж виконує лише кваліфікований медичний фахівець, який пройшов навчання. Аматорські спроби пов'язані з високим ризиком ушкодження тканин.

Лімфодренажний масаж

Лімфодренажний масаж

Функцією лімфи є очищення, вона видаляє від органів непотрібні продукти обміну речовин і різноманітні токсини, доставляє їх у лімфатичні вузли, де вони нейтралізуються. Застій лімфи проявляється набряклістю і нездоровим кольором обличчя, мішками під очима, сприяє появі на шкірі запальних елементів.

Лімфодренажний масаж — вид лікувального масажу, який спрямований на відновлення лімфотоку. Всі рухи в цій техніці виконуються за ходом руху лімфи в лімфатичних судинах, від органів до лімфовузлів. Такий вплив усуває набряклість, підтягує тканини обличчя, забезпечує відчуття свіжості, після курсу масажу поліпшується структура шкіри, зникають дрібні шкірні проблеми, оскільки з тканин ефективніше виводяться токсини. Обличчя схудле та молодше на вигляд, хоча зміни викликані не зменшенням жирового прошарку, а видаленням надлишку рідини та поліпшенням обмінних процесів.

Японський масаж обличчя

Японський масаж обличчя

Японськими називають відразу декілька видів масажу родом із Країни Вранішнього Сонця. Найбільш популярна техніка, запропонована Юкуко Танака, яка називається Асахі або Зоган — один із варіантів лімфодренажного самомасажу. Дві інші методики — це Кобідо та Шіацу. Обидві засновані на акупунктурному впливі. У разі Шіацу зусилля спрямовані на видалення з тканин молочної кислоти, яку творець техніки, японський лікар Токуїро Намікоші, вважає основною причиною напруження мімічних м'язів і, як наслідок, утворення зморшок. Метою Кобідо є емоційна рівновага, поліпшення підшкірного кровопостачання, усунення м'язового напруження та зрештою антивіковий ефект.

Тривалість і періодичність масажу

Чи довго потрібно масажувати обличчя і чи часто треба вдаватися до масажу? Тривалість процедури залежить від виду масажу та становить від 5 до 20 хвилин. Курс складається з 5–15 сеансів, залежно від типу шкіри, проблем, із якими покликаний боротися масаж, віку та інших параметрів, які оцінює фахівець. Рекомендована регулярність проведення курсу теж різна, від 1 разу на 1–2 місяці для класичного масажу до 1–2 разів на рік для пластичного.

Попередня статтяNatura Bisse Enzyme Cleanser
Наступна статтяДіамант парфумерії – амбра