Кошик

Вітаміни для здоров'я шкіри та волосся

Вітаміни — біологічно активні речовини, більшість із яких не синтезується в організмі та має регулярно надходити ззовні. Вони необхідні для функціонування організму, оскільки є важливим компонентом хімічних реакцій, що протікають у клітинах.

Порушення, пов'язані з вітамінами, відбиваються на всіх органах і системах без винятку, але їхні зовнішні прояви у вигляді поганого стану шкіри, волосся і нігтів, насамперед привертають до себе увагу. Безумовно, красива шкіра та здорове волосся потребують вітамінного балансу.

Вітаміни для здоров'я шкіри та волосся

Вітамін А (ретинол)

Саме цей жиророзчинний вітамін більше за інші відповідає за стан шкіри та волосся, тому його називають вітаміном краси. Дефіцит проявляється сухістю епідермісу, утворенням шкірних тріщин, ламкістю і розшаруванням нігтів, посіченим волоссям. Ретинол вводять до складу косметичних продуктів на жировій основі, які відновлюють шкіру та волосся і сприяють їхній еластичності.

Вітамін Е (токоферол)

Другий за значущістю вітамін для волосся і шкіри, його називають вітаміном молодості. Це антиоксидант, речовина, яка захищає тканини від вільних радикалів і відновлює. З ним шкіра зберігається молодою, підтягнутою і гладенькою, а волосся й нігті — міцними та блискучими.

Вітамін D (кальциферол)

Основний вітамін кісток і м'язів. Він впливає на синтез колагену й у такий спосіб відповідає за пружність шкіри та волосся, має антиоксидантну активність і виробляє протизапальні речовини, що потрібні для запобігання акне. Або, якщо проблема вже існує, для боротьби з акне. У шкірі синтезується одна з форм кальциферолу — холекальциферол, або D3, тому саме його додають косметичні засоби для догляду.

Вітаміни групи В

Всі вітаміни групи В беруть активну участь в обмінних процесах, що протікають в організмі. Деякі з них пов'язані зі станом шкіри безпосередньо, наприклад, пантенол (В5) і біотин (В7) впливають на регенерацію клітин епідермісу, запобігають появі акне, зміцнюють тканини, а нікотинова кислота (В3) регулює вироблення себуму.

Інші, такі як піридоксин (В6) або ціанокобаламін (В12) діють опосередковано, впливаючи на клітинний обмін. У разі дефіциту вітамінів групи В шкіра стає тьмяною і млявою, а волосся і нігті — ламкими.

Вітамін С (аскорбінова кислота)

Один із найпотужніших антиоксидантів, він захищає шкіру від шкідливої дії ультрафіолету та інших негативних чинників, що прискорюють старіння. Вітамін С бере участь у синтезі колагену, так він відповідає за тонус шкіри, зміцнює волосся і нігті. Він добре впливає на судини, покращує живлення тканин, зокрема поверхневих. При місцевому застосуванні аскорбінова кислота освітлює тканини, тому її використовують у відбілювальних косметичних засобах, а також додають у ті, що відновлюють шкіру після акне.

Вітаміни для здоров'я шкіри та волосся

Вітаміни для шкіри та волосся не обмежуються вищеперерахованими, потрібні всі 13 відомих вітамінів, а ще мінерали та інші поживні речовини. Основне джерело вітамінів — корисна їжа. А вітамінна косметика для шкіри, волосся та нігтів у комплексі зі здоровим харчуванням допоможе завжди мати гарний і відпочилий вигляд.

Попередня статтяКарантин вихідного дня: робота магазинів BROCARD
Наступна статтяНосити не можна відмовитися: crazy-тренди 2020-2021