Кошик

Термальна вода: властивості, види, як вибрати відповідну

Термальна вода — це вода з термальних джерел. Вони утворюються водою, нагрітою глибоко під землею природним теплом, тому їх ще називають геотермальними. Підіймаючись із товщі земної кори на поверхню, така вода розчиняє у собі багато мінералів, тому її також називають мінеральною. Просто за традицією частіше мінеральною водою ми називаємо ту, яку п’ємо, а термальною — таку, що застосовують для зовнішніх цілей.

Термальная вода: свойства, виды, как выбрать подходящую

Види термальної води

Залежно від ступеня мінералізації розрізняють ізотонічну та гіпертонічну воду.

В ізотонічній воді вміст мінералів 1 г/л або менше, у гіпертонічній — понад 1 г/л. Ізотонічна близька за складом до внутрішнього середовища організму, тому підходить практично всім.

Гіпертонічна, з високим вмістом розчинених у ній солей, має властивість притягувати до себе вологу, тому з нею потрібно бути обережними — суху шкіру вона висушить ще більше. Зате таку термальну воду для обличчя можна використовувати як протинабряковий засіб.

На практиці мінеральну воду розрізняють також за хімічним складом. Найчастіше в косметології використовуються сульфатно-бікарбонатні та бікарбонатно-натрієві види. Бікарбонати підходять для будь-якої шкіри, вони її пом’якшують і заспокоюють.

Властивості термальної води

Свойства термальной воды

Лікувальні властивості термальної води люди помітили давним-давно, на бальнеологічні курорти до геотермальних джерел їздили ще стародавні римляни. Не всі живуть поруч із термальними джерелами або мають можливість регулярно їздити «на води», тому зараз провідні косметичні бренди включають термальну воду до складу косметичних продуктів.

Приклади: крем для обличчя Aqualia Thermal бренда Vichy або крем для тіла Volcanic Thermal від Perlier. Однак вона й сама по собі є готовим б’юті-продуктом, тому її випускають і в зручних балонах для розпилення, наприклад, мінеральна вода для обличчя Brumisateur.

Свойства термальной воды

Властивостей термальній воді надають мінеральні елементи. Так, кальцій, який у великій кількості міститься практично в будь-якій термальній воді, усуває подразнення і заспокоює. Селен має антиоксидантну активність, блокує дію вільних радикалів й у такий спосіб уповільнює старіння тканин. Цинк усуває запалення і заспокоює. Кремній зміцнює і зменшує жирність. До того ж кремній має фіксувальні властивості, тому міст для обличчя із його вмістом наносять як під макіяж, так і поверх нього. Розчинений у воді кисень активує клітинний обмін речовин. Завдяки цьому шкіра відновлюється, підвищується її тонус, вирівнюється колір обличчя.

Як вибрати відповідну термальну воду

Свойства термальной воды

Термальна вода, яку пропонують провідні косметичні бренди, містить оптимальну кількість мінералів, добре засвоюється і не має побічного ефекту. Розчинені в ній корисні мікроелементи зміцнюють гідроліпідну мантію, природний захист шкіри. У такий спосіб вони підвищують її стійкість до впливу несприятливих зовнішніх чинників і запобігають втраті вологи — те, що потрібно людям будь-якого віку з будь-яким типом шкіри. Тому варто довіритися відомим брендам і вибирати лише форму: чистий, бездомішковий продукт, як термальна вода La Roche-Posay, або складніший засіб, наприклад, димка для обличчя, крем тощо.

Як правильно використовувати термальну воду

Термальна вода — універсальний б’юті-продукт. Її можна наносити і на макіяж, і під макіяж. Будь-коли, коли хочеться освіжитися, підносьте до обличчя балончик із водою і сміливо розпилюйте, це найнатуральніший, найбезпечніший і досить ефективний тонік.

Єдине застереження: помилково вважати, що термальна вода може замінити зволожувальні засоби. Як не дивно це звучить, вона не насичує шкіру вологою, а гіпертонічна ще й навпаки, підсушує. Термальна вода допомагає підтримувати водний баланс тим, що посилює природний захист і запобігає втраті вологи, але це не те ж саме, що зволоження.

Попередня статтяЗакрийте очі, вдихніть і розквітайте!
Наступна статтяНовий магазин BROCARD у Запоріжжі